De Prins


Lang leefde de Prins, zoals koningskinderen nu eenmaal doen, en zonder het als zodanig te weten, in Schoonheid.

Tot de dag dat hij, tegen de verordening van zijn Vader in, de wereld inging en aldaar stuitte op de overal aanwezige lelijkheid.

De ontmoeting met Schoonheids antipode grifte zich onuitwisbaar in zijn geheugen, en sindsdien resoneerde zijn meelevend hart aanhoudend met het lijden der wereld.

Het almaar aanzwellend verlangen om de onderdanen van zijn Vader te bevrijden van de knechting der lelijkheid eiste voldoening, en de jonge Prins zette zich onder een boom, vastbesloten de oorzaak van werelds misère te vinden.

Verzonken in meditatie verkende zijn denkvermogen onophoudelijk. Dieper en dieper drong hij door in het mysterie dat 'leven' wordt genoemd, tot hij ten slotte belandde bij De Bron, en 'het onzichtbare zag'.

Teruggekeerd van Amorphia's akker verklaarde de Prins: 'Al het lijden komt voort uit onwetendheid; onwetendheid betreffende de ware aard van het leven.'

---

Als een sluier verhult deze onwetendheid de oorzaak, de reden en het doel van het Bestaan. En ook de processen en mechanismen die het verloop van het menselijk leven kenmerken en besturen, bemantelt zij op sluwe wijze, waardoor de zicht-ontberende sterveling de Wetten van het Bestaan gedurig schendt, hij bijgevolg lelijkheid schept, en daarmee leed over zichzelf afroept.

1. De Prins verklaarde dat alle lijden voortkomt uit onwetendheid die als een sluier de werkelijke aard van het leven verbergt.
2.
De esoterische wetenschap presenteert de kennis waarmee die sluier kan worden verwijderd.
3.
Voor ieder die het leven en de wereld wil begrijpen, en die een eind wil maken aan zijn of haar lijden, is de esoterische wetenschap hét aangewezen, en uiteindelijk ook enig probate, middel.

-----

SaccaS publiceert boeken die de praktische, en in het leven van alledag toepasbare, kern van de esoterische wetenschap ontsluiten.
Boeiende boeken die op een eenvoudige manier en in begrijpelijke taal de ‘geheimen van het leven’ blootleggen met de uitdrukkelijke bedoeling de lezers te helpen een aangenaam en zinvol persoonlijk leven te realiseren, waardoor zij voor de mensheid een toevoeging worden, en aldus aan een Betere Wereld bijdragen.

Schoonheid

Schoonheid is het woord dat ‘zij die achter de sluier kunnen kijken’ gebruiken om de ware aard van het leven te typeren. Zij zeggen: ‘Het leven is Schoonheid; er bestaat niets dan Schoonheid!’

Veelgebruikte synoniemen voor deze Schoonheid zijn: God, Liefde, Het Goede, Rechtvaardigheid, Waarheid. Maar welk woord er ook wordt gebruikt; alle woorden schieten tekort, want het onbenoembare benoemen, is nu eenmaal onmogelijk.

Schoonheid betreft het wezen of de essentie van het leven. En de essentie van iets is niet middels taal overdraagbaar; de essentie kan alleen worden aangevoeld. Dat betekent dat ieder afzonderlijk individu uitsluitend voor zichzelf, en in zichzelf Schoonheid kan vinden.

Saccas’ boeken zijn geschreven voor Schoonheidzoekers.

Lelijkheid

Lelijkheid is het woord dat ‘zij die achter de sluier kunnen kijken’ gebruiken om de afwezigheid van Schoonheid aan te geven. Zij zeggen: ‘Daar waar geen Schoonheid is, is lelijkheid.’

Veelvoorkomende vormen van lelijkheid zijn: armoede, onrecht, verdriet, leugen, depressiviteit, ziekte, woede, pijn, oorlog, ongeluk, wanhoop. Kortom: alles waardoor het leven lijdt, is lelijkheid.

Lelijkheid is niet het tegenovergestelde van Schoonheid, maar de afwezigheid ervan. Lelijkheid is niet een zelfstandig bestaand iets. Net zoals ziekte de afwezigheid is van gezondheid, het duister de afwezigheid is van licht, en koude slechts een woord is dat we gebruiken om de afwezigheid van warmte aan te geven, zo typeert lelijkheid de situatie als Schoonheid niet tegenwoordig is.

Saccas’ boeken zijn geschreven voor lelijkheidloochenaars.