Kennismaken

Zo helder en duidelijk als de concrete of materiële kant van Het Bestaan te definiëren is, zo diffuus en onduidelijk wordt het als we haar abstract of geestelijk aspect willen beschrijven. In het laatste geval verhullen woorden meer dan dat zij onthullen, en dat gegeven speelt ook een rol bij de introductie van SaccaS. Hoe meer woorden wij daaraan besteden, des te vager wordt het plaatje, en des te groter wordt de kans verkeerd begrepen te worden.

Die esoterische valkuil willen wij vermijden door hieronder slechts een beknopt beeld van SaccaS te presenteren. Daarnaast wijzen we u erop dat esoterisch begrip niet zozeer daagt door kennisname van letterlijke teksten, maar door 'tussen de regels te lezen'. Dat wil zeggen: door méér te begrijpen dan er oppervlakkig beschouwd schijnt te staan. Een Kunst die de mens cultiveert tot de Goede Verstaander die maar een half woord nodig heeft.

SaccaS fysisch en SaccaS metafysisch

Wereldlijk bezien is SaccaS een onderneming zonder winstoogmerk gericht op de verspreiding van kennis betreffende de Werkelijkheid achter de werkelijkheid.
Bekeken vanuit esoterisch oogpunt is SaccaS 'de stoffelijk stem van de Drie die de Een zijn'.

Nadere kennismaking

Op de pagina van De Prins leest u het oeroude verhaal van een van de grootste Leraren der Mensheid, en begrijpt de Goede Verstaander het al even oude archetype waaruit SaccaS is geboren.
Op de pagina Vaktaal werpt SaccaS een licht op de esoterische wijze van bewustzijnsstimulering, krijgt u een indruk van de algemene toon en sfeer waarin het door SaccaS gepubliceerde drieluik is geschreven, en ontdekt de Goede Verstaander nog zo het een en ander.

Ook kenmerkend: SaccaS zegt u

Eeuwenlang was het gebruikelijk om onbekenden en oudere mensen aan te spreken met 'u', en om tegen familieleden en vrienden 'je' en 'jij' te zeggen. De eerste aanspreekvorm werd gebruikt als respect en beleefdheid een rol speelden, en het informele tutoyeren gebeurde tussen intimi.

Die gedragscode is recentelijk veranderd; ingegeven door het verkeerd begrepen idee dat alle mensen gelijk zijn, en gedreven door het verlangen om aardig en vriendschappelijk met elkaar om te gaan, werd het de gewoonte om tegen iedereen 'je' en 'jij' te zeggen. Die omgangsvorm schept een vertrouwd en 'gezellig onder elkaar'-sfeertje, en met name de lieden wiens streven het is om u zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen, hebben dat goed in de gaten. De voorheen deftige financiële instelling biedt je een hoge rente, de verzekeraar wil dat jij rustig slaapt, in jouw supermarkt staan we voor je klaar, en ook het wereldwijde web is vergeven van het amicale ge-'je en jij'.

SaccaS bedient zich niet van dergelijk gehuichelde hartelijkheid, maar houdt zich aan de conventies van weleer. Dat is niet omdat SaccaS ouderwets of afstandelijk zou zijn, maar omdat SaccaS de lezer respecteert.

Ieder menselijk wezen is een fragment van het allesomvattend Leven en heeft bijgevolg recht op respect. Hij of zij is superieur noch inferieur, volmaakt noch voltooid, doch door lijden lerend, en verdient als zodanig waardering en een eerbiedigende bejegening.

Onwetendheid focust op verschillen tussen mensen, kortzichtigheid oordeelt, en bangigheid discrimineert, maar wijsheid ziet slechts de in ieder mens gloeiende Goddelijke Vonk. De ziel, die door degene die Haar kent, niet anders dan met respect tegemoet getreden kan worden. En daarom zegt SaccaS: u.